Dania
Makaron z pesto z pomidorków koktajlowych
Dziś przepis na mega szybkie pesto z bardzo ciekawych składników, bo z pomidorków koktajlowych. Pesto jest cudowne, ważne tylko, aby nie zabić smaku pomidorków zbyt dużą ilością papryczki chili. Skoro powstanie pesto, to od razu i obiad, a więc ulubiony makaron i dodatek pesto. Nic więcej nie potrzeba. A na upalne dni takie proste i szybkie danie będzie po prostu idealne!
Smacznego!
Źródło "Jadłonomia" z moimi modyfikacjami (oryginalny przepis pochodzi z portalu Saveur)
Składniki:
1 i 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki prażonych słupków migdałów
10 liści bazylii
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
4 zielone oliwki
2 suszone pomidory w oliwie
1 łyżeczka rodzynek
mały kawałeczek papryczki chili
sól i pieprz
Wszystkie składniki oprócz przypraw wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę oliwy, jeśli zaś zbyt rzadkie, dodajemy migdałów.
Przechowujemy w lodówce w sloiczku, a na wierzch wlewamy odrobinę oliwy.
Podajemy z ulubionym makaronem.
Smacznego!