Boże Narodzenie
Makówki (makiełki)
Makówki, inaczej zwane makiełkami, to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni śląskiej i wielkopolskiej, z tą różnicą, że w kuchni wielkopolskiej zamiast chałki dodaje się makaron. Głównym składnikiem makówek jest mak, miód, chałka i bakalie - migdały, orzechy, rodzynki. Niekiedy można spotkać także wersję przygotowaną z bułek czy sucharków, jednakże tak oparta na chałce jest tą wersją tradycyjną. Makówki najlepiej smakują drugiego dnia, kiedy wszystkie smaki przejdą sobą.
Składniki:
250-300 g suchego zmielonego maku (można kupić już taki gotowy suchy zmielony mak w sklepach, nie należy mylić go z gotowymi masami makowymi, których nie polecam)
1-1,2 l mleka
80 g posiekanych orzechów włoskich
80 g posiekanych orzechów laskowych
50 g posiekanych migdałów
3 łyżki miodu
60 g cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duża chałka
Mak zalewamy mlekiem, dodajemy masło. Zagotowujemy. Następnie, zmniejszamy ogień i gotujemy tak jeszcze ok. 20 minut mieszając co chwilkę. Dodajemy miód, cukier, ekstrakt i bakalie. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ale jeśli taka wyjdzie, dodajmy odrobinę mleka.
Chałkę kroimy na niezbyt grube plastry.
Makówki przygotowujemy w jednym dużym naczyniu lub w kilku mniejszych. Przy każdym wyborze układamy w ten sam sposób: warstwa chałki i na to warstwa ciepłej masy makowej.
Miseczki przykrywamy folią aluminiową (uprzednio pozostawiamy do ostudzenia) i wkładamy na cała noc do lodówki.
Przed podaniem oprószamy posiekanymi drobno orzechami.
Smacznego!