Wielkanoc
Mazurek kokosowy
Ten mazurek jest chyba moim faworytem w czasie testowania wypieków przedświątecznych. Prosty, ale w smaku cudowny. Idealny, nie za słodki, jednak jak przystało na mazurka, ma swój urok. Gorąco polecam, tym bardziej, że wiele czasu na jego przygotowanie nie potrzeba. Ciasto kruche jest pyszne, delikatne i rzeczywiście kruche. Gorąco polecam!
Składniki:
Ciasto kruche
250 g mąki
200 g masła lekko miękkiego
80 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
Wszystkie składniki oprócz żółtek rozcieramy w palcach, następnie dodajemy żółtka i szybko zaganiatamy na jasną i jednolitą masę. Owijamy folię spożywczą i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25 cm na 32 cm) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia (ok. 35-40 minut). Wyjmujemy, studzimy.
Masa
250 g mascarpone
100 g kremówki 30%
175 ml mleczka kokosowego
3 płaskie łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe
Mleczko kokosowe gotujemy z cukrem pudem ok. 30 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Studzimy. Mascarpone miksujemy z ostudzonym mleczkiem, następnie dodajemy kremówkę i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Masę wykładamy na kruche ostudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!