Wielkanoc
Mazurek różany
To jest jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt jest boski. Święta już niedługo, więc powoli będę przedstawiać Wam przepisy na Wielkanoc. Rozpoczęłam nieodłącznymi w te święta babkami, a teraz czas na wyśmienitego mazurka różanego. Oryginalny przepis troszkę zmodyfikowałam, aby mazurek nie był aż tak bardzo słodki, chociaż w sumie mazurek powinien taki być :-)
Źródło "Kwestia smaku"
Składniki:
Ciasto
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 jajko
Mąki łączymy, przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane na małe kawałki masło i zagniatamy palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1-1,5 godz.
Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na omączonym blacie (na wymiary formy ok. 25 cm na 32 cm). Na czas rozgrzania piekarnika chłodzimy. Ciasto przed włożeniem do piekarnika dziurkujemy widelcem.
Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku ok. 45 minut.
Masa
250 g mascarpone
ok. 150 g (lub więcej - w zależności jak słodkie ciasta lubicie) konfitury z płatków róży
100 g podprażonymi płatków migdałów
Mascarpone mieszamy z konfiturą z płatków róży. Masę wykładamy na wytudzone ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!