Imieniny: Tomis?awa, Seweryna, Piotra

Wydarzenia: Dzień Pamięci o Poległych Na Misjach

Dania

Młoda zasmażana kapusta z boczkiem

 fot. Beata Orlik

Kto z nas nie zna tego dania. W sumie to taki standardowy dodatek do niedzielnego obiadu. Takiego obiadu, który kojarzy mi się z rodzinnym domem. Z niedzielami spędzanymi z rodzicami. Obiadków mojej Mamy, które po prostu uwielbiam. Przepis też jest mojej Mamy i taki sposób na przygotowanie młodej kapustki po prostu uwielbiam. Może nie jest on zbyt dietetyczny, ale co tam, od czasu do czasu można sobie na coś takiego pozwolić :-)

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 nieduża główka młodej kapusty
ok. 100 g surowego wędzonego boczku
1 cebula
kilka gałązek koperku
szczypiorek
1 łyżka mąki
odrobina przecieru pomidorowego (u mnie ok. 1/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego)


Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Kroimy na paseczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy się zgotuje, odlewamy wodę i wlewamy raz jeszcze zimną, dodajemy soli i gotujemy do miękkości. Uważamy, bo młoda kapusta szybko się gotuje. Ważne, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu, inaczej kapusta będzie bardzo papkowata. Gdy będzie miękka, odcedzamy.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Gdy się wytopi, dodajemy posiekaną cebulkę. Gdy będzie rumiana, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek (ilość według uznania). Na koniec robimy zasmażkę. Dodajemy do boczku i cebuli łyżkę mąki (w zależności od tego jak dużą kapustę mieliśmy) bardziej lub mniej płaską. Chwilkę podsmażamy i wlewamy odrobinę wody. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. W miarę mieszania kapusta powinna zmieniać konsystencję na bardziej "zwartą".
Na sam koniec dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego (ilość również według uznania - u mnie ok. 1/4 szklanki). Pomidorki fajnie podkręcają smak kapusty.
No i oczywiście doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;