Imieniny: Tomis?awa, Seweryna, Piotra

Wydarzenia: Dzień Pamięci o Poległych Na Misjach

Dania

Naleśniki z mleczkiem kokosowym i ricottą

 fot. Beata Orlik

Skoro pojawiał się przepis na mleczko kokosowe, to trzeba je jakoś wykorzystać. Świetnym pomysłem jest użycie mleczka kokosowego do naleśników zamiast (lub w odpowiednich proporcjach) zwykłego mleka. Dzięki temu dodatkowi naleśniki zyskują cudowny aromat kokosa, który po prostu uwielbiam. Naleśniki są bardzo delikatne również i przez ich nadzienie. Ricotta połączona z miodem i cytryną. To chyba jedne z moich ulubionych naleśników. Gorąco polecam na lato;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki mleka kokosowego

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka cukru

3 łyżki masła roztopionego i ostudzonego

2 łyżeczki soku z cytryny

1/4 łyżeczki soli


Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa, ok. 1 minuty. Wkładamy masę do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy smażymy naleśniki.

 

Nadzienie

ok. 300 g ricotty

1-2 łyżki miodu (w zależności od upodobań) plus więcej do podania

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny


Składniki mieszamy do połączenia.


Karmelizowane cytryny

1 cytryna pokrojona na plastry

1/2 szklanki cukru


Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy plastry cytryny i gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje, ok. 5-7 minut. Studzimy cytryny.

Naleśniki nadziewany ricottą, zwijamy. Układamy na talerzu, układamy plastry cytryny i polewamy delikatnie miodem.

Smacznego!

 

Źródło:
;