Dania
Naleśniki z mleczkiem kokosowym i ricottą
Skoro pojawiał się przepis na mleczko kokosowe, to trzeba je jakoś wykorzystać. Świetnym pomysłem jest użycie mleczka kokosowego do naleśników zamiast (lub w odpowiednich proporcjach) zwykłego mleka. Dzięki temu dodatkowi naleśniki zyskują cudowny aromat kokosa, który po prostu uwielbiam. Naleśniki są bardzo delikatne również i przez ich nadzienie. Ricotta połączona z miodem i cytryną. To chyba jedne z moich ulubionych naleśników. Gorąco polecam na lato;-)
Składniki:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mleka kokosowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżki masła roztopionego i ostudzonego
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa, ok. 1 minuty. Wkładamy masę do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy smażymy naleśniki.
Nadzienie
ok. 300 g ricotty
1-2 łyżki miodu (w zależności od upodobań) plus więcej do podania
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki mieszamy do połączenia.
Karmelizowane cytryny
1 cytryna pokrojona na plastry
1/2 szklanki cukru
Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy plastry cytryny i gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje, ok. 5-7 minut. Studzimy cytryny.
Naleśniki nadziewany ricottą, zwijamy. Układamy na talerzu, układamy plastry cytryny i polewamy delikatnie miodem.
Smacznego!