Imieniny: Adolfa, Tymona, Leona

Wydarzenia: Dzień Czosnku

W kuchni

Nie marnuj żywności. Daj jej drugie życie! 

 fot. Biuro Prasowe UMWM

Jak smacznie wykorzystać resztki jedzenia z wielkanocnego stołu? Jak przygotować środki czystości ze składników, które mamy w domu? Kreatywne, sprzyjające oszczędnościom rozwiązania kulinarne i pomysły, dzięki którym można samodzielnie zrobić detergenty do sprzątania zaprezentowano podczas warsztatów Zero Waste w tarnowskim Gemini Park. W akcję włączył się wicemarszałek Józef Gawron. 

 

Akcja „Zero Waste Małopolska”, która odbyła się w ten weekend w centrum handlowym Gemini Park w Tarnowie miała na celu uświadomienie, jak wiele produktów wyrzucanych do kosza mogłoby zostać ponownie wykorzystanych. To temat szczególnie ważny w okresie przedświątecznym, gdy robimy ogromne zakupy spożywcze, z których spora część tuż po Wielkanocy wyląduje w śmietniku.

- Nie marnowanie żywności, wykorzystywanie tego, co nam zbywa, to nie tylko temat bliski mieszkańcom Małopolski, o czym świadczy zainteresowanie wydarzeniem w Gemini Park w Tarnowie, ale też przedmiot troski Województwa Małopolskiego. To z jednej strony edukacja i akcje promujące zasady zero waste, ale również wspieranie wszystkich organizacji pozarządowych, które prowadzą zbiórkę żywności. Dzielmy się tym, co nam zbywa! Możemy to robić na wiele różnych sposobów, między innymi zanosząc żywność do jadłodzielni, które funkcjonują w wielu miastach w Małopolsce. Cieszę się, że podczas wydarzenia ZERO WASTE MAŁOPOLSKA mogliśmy dołączyć do zbiórki żywności dla uchodźców z Ukrainy i sprawić, że nadchodzące Święta będą bardziej radosne nie tylko dla nas - podkreślił wicemarszałek Józef Gawron.

Proste pomysły, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności można było podpatrzeć podczas pokazów kulinarnych i warsztatów z przygotowania domowych środków czystości. Prowadzący je przekonywali, że recykling żywności jest łatwy i smaczny, a preparaty do sprzątania można przygotować z tanich składników znajdujących się w każdym domu.

O powtórnym wykorzystywaniu resztek żywności mówiła Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna i dziennikarka, autorka kilku książek. Wśród jej pomysłów na drugie życie dla jedzenia zalegającego w lodówce znalazły się m.in.:

  • zrobienie z wędlin np. czipsów, które można dodać do sałatek lub zup,
  • wykorzystanie resztek ziemniaków jako składnika kremowych zup lub składnika spodu do tarty,
  • podsmażenie na patelni suchych resztek ciast, np. babki – pokrojone w plastry i obtoczone jajkiem staną się pysznymi tostami,
  • zmiksowanie resztek ciast w blenderze – po dodaniu bakalii i obtoczeniu kakao lub wiórkami kokosowymi uzyskamy pyszne trufle.

Przepisy przyjazne środowisku i domowemu budżetowi przedstawiła także Ksenia, która poprowadziła warsztaty z samodzielnego przygotowania środków czystości. Ich uczestnicy mogli dowiedzieć się, że zwykły ocet, soda oczyszczona, sól i płatki mydlane mogą stanowić świetną bazę do detergentów, którymi wypierzemy odzież, umyjemy okna czy usuniemy trudne plamy lub resztki kleju z różnych powierzchni. A to wszystko bez zbędnej chemii i konieczności wydawania pieniędzy na drogie, sklepowe preparaty.

Źródło:
;