Dania
Nugettsy z kurczaka, kukurydza i ziołowe ziemniaczki
Miła odmiana dla zwykłego kurczaka, z którym czasami już nie wiemy co zrobić. Przepis wypatrzyłam na blogu "Gotuję bo lubię" (link do przepisu znajdziecie u mnie na blogu). Wzbogaciłam o sos Worcester oraz ostrą paprykę, dzięki czemu nugettsy były bardziej pikantne, co bardzo mi pasuje. Do tego proponuję ziołowe ziemniaczki, kukurydzę w kolbie, która urzeka swoją słodkością i sos czosnkowy. Całość tworzy pyszny obiad. Nie jest on może zbyt zdrowy, ale od czasu do czasu na takie smakołyki można sobie pozwolić :-)
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
szczypta (a jeśli lubimy bardziej ostre to więcej) ostrej papryki
2 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka sosu Worcester
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 żółtko (ja pominęłam, tzn. zapomniałam o nim, ale wszystko wyszło również pysznie)
mąka do panierowania
olej do smażenia
Kurczaka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki (bez mąki) łączymy i zanurzamy w niej kawałki kurczaka. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie kawałki piersi panierujemy w mące (im więcej marynaty zostanie na kawałkach kurczaka, tym lepiej) i smażymy (u mnie na patelni było ok. 1,5 cm oliwy z oliwek, autorka wskazuje, iż można również smażyć we frytkownicy - niestety nie mam, więc musiałam sobie radzić na patelni). Po usmażeniu nadmiar tłuszczu usuwamy na ręcznikach papierowych.
Dodatki
ok. 500 g ziemniaków
suszona bazylia, tymianek, oregano
sól morska
oliwa z oliwek
kolba kukurydzy (obieramy z liści i włókien, odcinamy twardą końcówkę, myjemy w zimnej wodzie i gotujemy ok. 15 minut w gorącej wodzie z łyżeczką cukru pod przykryciem), podajemy oprószoną solą morską, płatkami chili, świeżo startym parmezanem lub z kawałkiem masełka
Ziemniaczki obieramy, dzielimy na mniejsze kawałeczki. Gotujemy w osolonej wodzie, tak aby były lekko miękkie. Będziemy je dopiekać w piekarniku. Odcedzamy, dzielimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy zioła, sól, odrobinę oliwy z oliwek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż będą rumiane i miękkie (czas w zależności od wielkości kawałków, ja w końcowej fazie włączyłam funkcję grill).
Sos
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka Worcester
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
Wszystkie składniki łączymy i podajemy z nugettsami.
Smacznego!