Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada

Wydarzenia: Światowy Dzień Telewizji

Desery

 fot. Beata Orlik

Oj, gdy spróbowałam, przepadłam. Tak jak i wszyscy, którzy spróbowali. Pyszna, czekoladawo-śliwkowa masa, świetnie nadająca się do naleśników czy kanapek. Potocznie zwana czekośliwką. Warto zrobić od razu trochę więcej, po co się rozdrabniać :-) a że śliwki teraz najlepsze, to tym bardziej, warto zrobić. Gwarantuję, że Wasze pociechy będą wniebowzięte :-) A następnym razem pojawi się taka zwykła Nutella :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg śliwek wypestkowanych

ok. 200 g cukru brązowego (ilość zależy od tego, jak słodkie będą śliwki, lepiej dać mniej na początku, a potem dosypać)

1/2 łyżeczki cynamonu

40 g mlecznej czekolady

40 g gorzkiej czekolady

1/4 szklanki kakao

 

Śliwki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i prażymy. Powinny całkowicie się rozpaść. Dodajemy cynamon. Tak przygotowane śliwki blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko. Możemy ewentualnie od razu śliwki przetrzeć przez sitko bez blendowania, ale im bardziej gładki krem, tym lepszy :-).

Do tak przygotowanej masy (powinna być ciepła) dodajemy kakao i czekolady. Mieszamy, aż czekolady się rozpuszczą, dlatego też masa powinna być ciepła. 

Nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.

Smacznego!

 

Źródło:
;