Desery
Nutella śliwkowa
Oj, gdy spróbowałam, przepadłam. Tak jak i wszyscy, którzy spróbowali. Pyszna, czekoladawo-śliwkowa masa, świetnie nadająca się do naleśników czy kanapek. Potocznie zwana czekośliwką. Warto zrobić od razu trochę więcej, po co się rozdrabniać :-) a że śliwki teraz najlepsze, to tym bardziej, warto zrobić. Gwarantuję, że Wasze pociechy będą wniebowzięte :-) A następnym razem pojawi się taka zwykła Nutella :-)
Składniki:
1 kg śliwek wypestkowanych
ok. 200 g cukru brązowego (ilość zależy od tego, jak słodkie będą śliwki, lepiej dać mniej na początku, a potem dosypać)
1/2 łyżeczki cynamonu
40 g mlecznej czekolady
40 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki kakao
Śliwki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i prażymy. Powinny całkowicie się rozpaść. Dodajemy cynamon. Tak przygotowane śliwki blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko. Możemy ewentualnie od razu śliwki przetrzeć przez sitko bez blendowania, ale im bardziej gładki krem, tym lepszy :-).
Do tak przygotowanej masy (powinna być ciepła) dodajemy kakao i czekolady. Mieszamy, aż czekolady się rozpuszczą, dlatego też masa powinna być ciepła.
Nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Smacznego!