Dania
Omlet biszkoptowy
Tak czasami wygląda moje śniadanie, puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi bananami. Świetnie sprawdzi się na weekendowe leniwe śniadanie. Można podać go tylko z samym cukrem pudrem. Będzie smakował pysznie:)
Składniki:
2 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki mąki
szczypta soli
łyżeczka masła
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W osobnej miseczce przez ok. 1 min. ucieramy żółtka. Następnie delikatnie dodajemy żółtka do białek i mieszamy, dodajemy mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy masło, powinno pokryć cała patelnię, nadmiar usuwamy. Wykładamy łyżką masę i smażymy ok. 3 minut. Przewracamy. Ja podzieliłam omlet na pół, wtedy łatwiej było mi go przewrócić. Smażymy jeszcze chwilkę. Wyjmujemy na talerz.