Imieniny: Jagody, Urbana, Marii

Wydarzenia: Dzień Dziennikarza Sportowego

Desery

Granola jest mocno orzechowa, gdyż są to orzechy włoskie pokryte zmiksowanymi płatkami owsianymi z innymi smakowitościami. Moje może troszeczkę za bardzo się przypiekły, gdyż robiłam w tym czasie dwie rzeczy na raz (więc siłą rzeczy, musiało się coś przydarzyć:-)), dlatego polecam czujne pilnowanie granoli siedzącej w piekarniku :-)
Osobiście, bardzo mi smakuje, biorąc pod uwagę, że nie jestem fanką granoli. Nawet dziś zjadłam na śniadanie taką miseczkę jak na zdjęciu. Mam nadzieję, że posmakuje wszystkim czytelnikom, którym spodoba się ten przepis :-)
Źródło - Smitten Kitchen

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szklanki orzechów np. włoskich

2 łyżki płatków migdałów

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

1/4 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki brązowego cukru

1/8 łyżeczki cynamonu

szczypta soli morskiej

1 duże białko

2 łyżeczki wody

Płatki owsiane, płatki migdałów, wiórki kokosowe, cukier, cynamon i szczyptę soli wkładamy do misy malaksera lub innego urządzenia, które umożliwi nam drobne posiekanie składników i chwilkę miksujemy. Nie musi to być konsystencja mąki, lepiej, aby kawałeczki składników nie były aż tak drobne.

W osobnej miseczce ubijamy białko w odrobiną soli i wodą. Ubijamy nie na sztywno, lecz aby uzyskać, nazwę to, "miękką" pianę.

Do piany dodajemy orzechy i mieszamy, aby piana je pokryła. Następnie, orzechy dodajemy do zmiksowanych składników i obtaczamy je w niech.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy orzechy, rozkładamy je tak, aby nie leżały jeden na drugim i pozostałą część zmiksowanych składników wysypujemy na nie.

Pieczemy w temp. 170 stopni ok. 15-20 minut (wszystko zależy od Waszych piekarników). Co chwilkę starajmy się je mieszać, gdyż niestety jak każda granola lubi się przypiekać na brzegach.

Po wyjęciu granola będzie miękka, ale po ostygnięciu będzie chrupiąca :-)

Do tak przygotowanej granoli możemy dodać to co lubimy, np. suszone owoce - banany, żurawinę.

Smacznego!

 

Źródło:
;