Dania
Pasta z wędzonej makreli
Miła propozycja dla wszystkich tych, którzy nie mają już pomysłów na kanapki. Miła propozycja także dla tych, którzy uwielbiają ryby. Bardzo prosta i szybka pasta z wędzonej makreli z niewielką ilością dodatków, które jednak nadają paście charakteru. Po jej przygotowaniu powiniśmy na chwilkę wsadzić ją do lodówki, aby smaki się przegryzły, a potem tylko już pozostaje się delektować :-)
Składniki:
2-3 filety z makreli wędzone z pieprzem
1 średniej wielkości korniszon pokrojony w drobną kostkę
1 mała szalotka
majonez
odrobina soli do smaku
Makrelę oddzielamy od skóry, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy posiekaną szalotkę, ogórka i majonez (ilość w zależności od uzyskanej konsystencji). Doprawiamy do smaku solą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mamy tyle siły, żeby czekać :-)), aby smaki się przegryzły :-)
Smacznego!