Dania
Pasztet z kaszy jaglanej
Pierwszy w mojej kuchni nie-mięsny pasztet i muszę powiedzieć, że jeszcze kilka takich i się do nich całkowicie przekonam :-) Ogólnie bardzo smaczny, jednak dla mnie, mięsożercy, potrzeba chwili, żeby przyzwyczaić się, że nie ma w nim mięsa :-) Zdrowy, i to bardzo, w końcu z kaszy. Polecam!
Źródło inspiracji - "Olga smile"
Składniki:
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na sypko)
500 g pieczarek (można wykorzystać również boczniaki, ja dodałam suszonych grzybów, wcześniej namoczonych, jednak z dodatkiem pieczarek pasztet będzie bardziej wilgotny)
3 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 pęczek natki pietruszki
100 ml mąki ziemniaczanej
sól
czarny pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Pieczarki/boczniaki myjemy obieramy, siekamy w plastry. Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy grzyby, całość podsmażamy.
Fasolę myjemy, pietruszkę siekamy drobno.
W misce łączymy kaszę, cebulę, grzyby, pietruszkę, fasolę, przyprawy i mąkę. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.