Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada

Wydarzenia: Światowy Dzień Telewizji

Dania

 fot. Beata Orlik

Pierwszy w mojej kuchni nie-mięsny pasztet i muszę powiedzieć, że jeszcze kilka takich i się do nich całkowicie przekonam :-) Ogólnie bardzo smaczny, jednak dla mnie, mięsożercy, potrzeba chwili, żeby przyzwyczaić się, że nie ma w nim mięsa :-) Zdrowy, i to bardzo, w końcu z kaszy. Polecam!
Źródło inspiracji - "Olga smile"

 

Składniki:

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na sypko)

500 g pieczarek (można wykorzystać również boczniaki, ja dodałam suszonych grzybów, wcześniej namoczonych, jednak z dodatkiem pieczarek pasztet będzie bardziej wilgotny)

3 cebule

1 puszka czerwonej fasoli

1 pęczek natki pietruszki

100 ml mąki ziemniaczanej

sól

czarny pieprz

oliwa lub olej do smażenia

Pieczarki/boczniaki myjemy obieramy, siekamy w plastry. Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy grzyby, całość podsmażamy.

Fasolę myjemy, pietruszkę siekamy drobno.

W misce łączymy kaszę, cebulę, grzyby, pietruszkę, fasolę, przyprawy i mąkę. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.

 

Źródło:
;