Boże Narodzenie
Pepperkaker
Ja jako fanka szwedzkich wypieków nie mogłam zapomnieć o moich ulubionych pierniczkach. Mocno korzenne, zapach w trakcie pieczenia roznosić się będzie po całym domu tworząc cudowną atomosferę. Pierniczki możemy śmiało już teraz przygotować, będą idealne na Święta :-)
Źródło - Scandilicious. Baking
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
70 ml melasy (można zastąpić miodem, wtedy zmiejszamy odrobinę ilość cukru)
50 ml golden syrupu (można zastąpić miodem)
75 ml mleka 3,2%
1 średniej wielkości żółtko
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 drobnej soli morskiej
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.
W osobnej misce mieszamy melasę, golden syrup, mleko i żółtko.
W kolejnej misce mieszamy 400 g mąki i pozostałe suche składniki (50 g mąki na razie zostawiamy).
Teraz, na zaminę, składaniki suche i mokre dodajemy do masy maślanej. Miksujemy. Na koniec możemy ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt wilgotne, należy dodać odrobinę pozostałej mąki.
Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia, wyjmujemy, pozostawiamy na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na ok. 2 mm grubości. Wycinamy pierniczki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę zostawiamy na blasze, a potem przekładamy na kratkę do studzenia. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, a po ostygnięciu będą twarde.
Pierniczki możemy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku kilka tygodni.
Smacznego!