Dania
Pieczone pierogi z porem, ziemniakami i miodem
Fantastyczna przekąska na spotkania ze znajomymi. Właśnie taką niedawno przygotowałam i wszystkim bardzo smakowały. Pierożki mają ciekawy smak, a to za sprawą połączenia cebuli, ziemniaków, pora i ... miodu. Ciasto drożdżowe otula nadzienie, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Gorąco polecam!
Składniki:
Ciasto
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
100 g masła
Drożdże mieszamy z przesianą mąką, cukrem i ciepłym mlekiem, pieprzem. Dodajemy jajka, śmietanę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie jednolite i gładkie i będzie odchodziło od brzegów miski. Na sam koniec dodajemy stopione masło i zagiatamy, aż składniki się połączą.
Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości (ciasto lekko naoliwiamy).
Po tym czasie, uderzamy ciasto pięścią i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Farsz
700 g ziemniaków
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 średniej wielkości pory (biała część)
1 i 1/2 łyżki masła
listki z 3 gałązek tymianku
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżki musztardy Dijon
pieprz czarny
200 g twardego żółtego sera
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
mleko plus 1 jajko do posmarowania pierożków
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, lecz tak, aby nie były za miękkie. Powinny dać się ładnie pokroić w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobo cebulę, czosnek oraz pora posiekanego na półtalarki. Następnie dodajemy tymianek, miód i całość smażymy na średnim ogniu, aż warzywa się skarmelizują. Studzimy, mieszamy z ziemniakami. Na sam koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, wbijamy jajko, a jeśli farsz nie będzie się zbyt kleił, dodajmy łyżkę śmietany.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wycinamy kółeczka, lekko je rozpłaszczamy i nakładamy farsz. Sklejamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy czarnym lub białym sezamem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut, aż będą rumiane.
Smacznego!