Wielkanoc
Pieczony schab w białym boczku
Świetny na obiad w formie plastrów czy też mniejszych i cieńszych plasterków jako domowa wędlina. Ten jest troszkę inny, bo zapieczony w białym boczku, przez co jest bardziej wilgotny. Chętni mogą nadziać schab kiełbasą przez co będzie się pięknie prezentować. Polecam na zbliżające się święta :-)
Składniki:
ok. 1 kg schabu
płat białego boczku długości schabu (boczek nie może być zbyt cienki, gdyż musimy go przekroić, tak aby powstały dwa płaty, którymi okryjemy schab, jednak nie do końca rozcinając)
5 ząbków czosnku
5 liści laurowych
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
4 ziela angielskie
oliwa z oliwek
Schab myjemy, nacieramy przyprawami oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na schab nakładamy przecięty boczek biały i związujemy całość razem grubą nicią. Boczek również nacieramy przyprawami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu schabu układamy kilka liści laurowych, resztę w naczyniu razem z ząbkami czosnku, zielem angielskim. Na dno wlewamy wodę (w zależności od naczynia, tyle, aby sięgała mniej więcej do 1/8 schabu).
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 1,5 godziny co jakiś czas podlewając schab sokiem, który powtanie w trakcie pieczenia.
Smacznego!