Imieniny: Tomis?awa, Seweryna, Piotra

Wydarzenia: Dzień Pamięci o Poległych Na Misjach

Dania

 fot. Beata Orlik

Niestety, dosyć często pojawia się u mnie problem, co zrobić na śniadanie (zazwyczaj kończy się to bułką i jakimś serkiem, ewentualnie mlekiem/jogurtem i płatkami). Też tak macie? Wiadomo, rano pomysłów brak. Ale za to, gdy przychodzi weekend, mam ich całą masę. Dlatego też, na leniwe niedzielne śniadanie polecam takie oto placuszki. Proste, szybkie i smaczne. Z dodatkiem owoców, tych w środku placuszków, jak i tych na placuszkach. Polane miodem smakują wybornie. Posmakują również dzieciom, będzie to miła odmiana na śniadanko.
Przepis pochodzi z "BBC Good Food".

 

 

 

 

 

 

Składniki (na ok. 15 placuszków):
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
200 ml mleka
1 duże jajko
80 g borówek umytych i osuszonych
olej/masło do smażenia


Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy. W miseczce widelcem roztrzepujemy jajko i mleko. Wlewamy do suchych składników (jeśli masa będzie zbyt gęsta, należy dodać jeszcze odrobinę mleka). Całość mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dodajemy borówki i całość mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, lekko natłuszczamy i nakładamy łyżką ciasto i smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.
Wykładamy na talerz, polewamy miodem i posypujemy borówkami i jagodami.
Smacznego!

 

Źródło:
;