Dania
Polędwica wieprzowa nadziewana suszonymi pomidorami i mozarellą
Szybka propozycja na obiad, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze pięknie się prezentuje.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g)
ok. 7 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
pół kulki mozarelli
sól, pieprz
zioła prowansalskie
odrobina oliwy z oliwek
wykałaczki
Polędwicę nacinamy wzdłuż, tak aby wyszedł z niej płat (nie rozcinamy do końca). Tak przygotowaną polędwicę rozklepujemy tłuczkiem do mięsa, aby można było ją ładnie potem zawinąć w roladkę (ok. 0,5 cm).
Polędwicę oprószamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na środku pomidory oraz pokrojoną w mniejsze kawałki mozarellę i zawijamy w roladę dosyć ściśle. Spinamy ją wykałaczkami.
Roladę obsmażamy z każdej strony na oliwie, aby ładnie się zarumieniła. Następnie wykładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Smacznego!