Dania
Ryba po grecku
Skąd się wzięła ta nazwa nie mam pojęcia, ale jedno wiem - jest pyszna. Dla mnie potrawa trochę świąteczna, jednak z chęcią robię także w ciągu roku. Najlepszy efekt osiągam właśnie z dorszem, gdyż jego mięso jest najbardziej zwarte. Tym razem przygotowałam rybę po grecku z pyszną polędwicą z dorsza. Efekt jest naprawdę bardzo pyszny :-)
Składniki:
ok. 300 g polędwicy z dorsza, można zastąpić filetem z dorsza
4 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
1 średniej wielkości seler lub pół większego
1 cebula
2-3 ziarenka ziela angielskiego
mały koncentrat pomidorowy
łyżeczka cukru
3 liście laurowe
sól, świeżo zmielony pieprz
ostra papryka
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia
Dorsza kroimy na mniejsze kawałeczki, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy, aż będzie miał złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki. Dusimy na wolnym ogniu (podlewając odrobiną wody, gdy będzie taka potrzeba), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Warzywa powinny być leciutko twarde - nie mogą się rozgotować. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Do głębszego naczynia nakładamy warstwę warzyw, na to kawałeczki ryby i tak na przemian do skończenia składników.
Odstawiamy tak przygotowaną rybę po grecku, aby smaki sobą przeszły. Najlepiej jeść następnego dnia.
Smacznego :-)