Imieniny: Marii, Marka, Mirelli

Wydarzenia: Światowy Dzień Uśmiechu

Dania

 fot. Beata Orlik

Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki u koleżanki i zagościła u mnie na stałe. Jest niezwykle prosta i smaczna, nadaje się zarówno na przyjęcia rodzinne, spotkania ze znajomymi czy też jako drugie śniadanie do pracy. Składniki na sałatkę pewnie znajdą się u większości z Was w lodówce, wystarczy pewnie dokupić tylko rzodkiewkę, szczypiorek i gotowe. Do tej sałateczki proponuję sos czosnkowy, bo go po prostu uwielbiam, ale jadłam ją również z sosem chrzanowym, który również świetnie do niej pasuje.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 200 g makaronu (małe lub duże kokardki)
100 g szynki w plastrach lub kawałku
100 g sera w kawałku
5 rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku


Sos
1-2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby nie był rozgotowany. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy chwilkę na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Szynkę kroimy w kostkę, podobnie ser, a rzodkiewkę w słupeczki. Szczypior siekamy, dość grubo. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos (wystarczy zmieszać wszystkie składniki na sos) i na chwilkę odstawiamy do lodówki.
To wszystko. Prawda, że szybko? :)
Smacznego:-)

 

Źródło:
;