Dania
Sandacz w chrzanowej panierce
Są ryby w panierce i RYBY W PANIERCE. Ta należy do tych drugich i jest pyszna. Sekret tkwi w dodatkach. Chrzan, koper, cebula, czosnek. Idealna na piątkowy obiad.
Składniki:
2 filety świeżego sandacza
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1 jajko
4 cm kawałek świeżego chrzanu
1 łyżka świeżego posiekanego koperku
sól, pieprz
świeżo starta bułka tarta
mąka
masło klarowane lub olej z pestek winogron.
Rybę oprószamy solą i pieprzem. Chrzan ścieramy na tarce, dodajemy jajko i mieszamy. Następnie, dodajemy koper, cebulę startą na tarce o grubych oczkach, drobniutko posiekany czosnek. Całość mieszamy, dodajemy soli i pieprzu.
Rybę obtaczamy w mące, następnie w panierce z chrzanu, a na koniec w bułce.
Smażymy, aż będzie rumiana.