Imieniny: Zenona, Honoraty, Franciszki

Wydarzenia:

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Sernik idealny na święta. Można powiedzieć, że wyjątkowy. Dla miłośników chałwy i nie tylko. Delikatny, bo z dodatkiem mascarpone i pieczony w kąpieli wodnej. Miłą niespodzianką są napotykane kawałeczki chałwy. Całość oblana polewą również z chałwy (tu już według Waszego uznania - u mnie kakaowa). Na jednym kawałku trudno skończyć :-)
Źródło: "Moje wypieki i desery".

Składniki:

Spód

160 g ciasteczek czekoladowych

40-50 g roztopionego masła

Ciasteczka rodrabniamy w malakserze na piasek, mieszamy z masłem i wykładamy nimi spód blachy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Ser (wszystkie składniki w temp. pokojowej)

500 g sera trzykrotnie zmielonego

250 g mascarpone

200 g chałwy waniliowej

ziarenka z połowy laski wanilii

1/4 szklanki śmietany kremówki 36%

3 duże jajka

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki cukru

 

Sery mieszamy mikserem, dodajemy cukier i chwilkę ucieramy, następnie wbijamy po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując, lecz nie za długo. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy chwilkę szpatułką. Masę wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (przy włączaniu piekarnika na dno wkładamy blachę z wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej).

Pieczemy ok. 60 minut. Sernik studzimy najlepiej całą noc w piekarniku o uchylonych drzwiczkach.

 

Polewa

150 g chałwy (u mnie kakaowej)

1/2 szklanki kremówki 36%

Chałwę kruszymy, wkładamy do garnuszka, zalewamy kremówką i podgrzewamy, aby całość się połączyła. Ostudzoną polewą oblewamy ostudzony sernik i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Oceń treść:
Źródło:
;