Wielkanoc
Sernik kajmakowy
Chyba jeden z lepszych serników, sernik kajmakowy. Pomimo, że z kajmakiem, nie jest bardzo słodki. A wierzch z uprażonych migdałów jest po prostu cudowny. Będzie cudownie komponować się na świątecznym stole wśród innych potraw. W końcu na święta wielkanocne na stole powinno pojawić się coś wyjątkowego, a ten sernik taki właśnie jest.
Składniki:
Spód
210 g ciastek owsianych
40 g rozpuszczonego masła
Ciasteczka rozdrabniamy, dodajemy masło, mieszamy. Wykładamy ciastkami spód do formy o średnicy ok. 21 cm. Uklepujemy.
Masa serowa (wzystkie składniki w temp. pokojowej)
700 g sera trzykrotnie zmielonego
4 jajka
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 śmietany kremówki 30%
130 g masy kajmakowej
Ser ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, kremówkę i mąkę. Ucieramy. Następnie dodajemy masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia składników (ja miksowałam nawet ciut krócej, tak że w masie miałam małe kawałeczki kajmaku).
Masę wylewamy na spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy w tej temperaturze 10 minut. Następnie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy, uchylamy drzwiczk i zostawiamy na całą noc.
Wierzch
150 g masy kajmakowej
1 łyżeczka masła
50 g uprażonych płatków migdałów
Masę kajmakową podgrzewamy z masłem. Ostudzony sernik polewamy masą kajmakową i dekorujemy płatkami migdałów.
Smacznego!