Imieniny: Adolfa, Tymona, Leona

Wydarzenia: Dzień Czosnku

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Taki trochę oszukany sernik, bo bez sera, ale niesamowicie smaczny. Całość dopełniają wiśnie, które swoją drogą uwielbiam w ciastach. Ciasto jest niezwykle proste, a samo wykonanie szybkie. Składników też nie jest dużo, więc absolutnie wszystko składa się na to, aby je zrobić :-) Jednak warto przez całą noc schłodzić ciasto w lodówce, bo takie jest właśnie najlepsze. Gorąco polecam, także jako ciasto na świąteczny stół.
Źródło - Everyday flavours

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
640 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
6 jajek
110 g cukru
4 czubate łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, dodajemy jogurt, mąkę i ekstrakt, chwilkę miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do masy jajeczno-jogurtowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy o średnicy ok. 21 cm wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut (ciasto mocno wyrośnie, ale po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika opadnie). Wyjmujemy, studzimy. Wkładamy na całą noc do lodówki.


Dodatkowo
450 g wiśni mrożonych
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru

Wiśnie wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wiśnie odcedzamy, studzimy. Na schłodzone ciasto przekładamy wiśnie.

 

Źródło:
;