Dania
Smażone śledzie w zalewie octowej
Śledzie to nie tylko te z solanki. Śledzie, takie świeże śledzie można również przyrządzić na wiele sposobów. Oto jeden z nich. Opieczone, a następnie zamarynowane w zalewie octowej. Powinny leżakować w słoiku co najmiej tydzień, ale im dłużej tym lepiej.
Składniki:
1 kg tuszek śledziowych bez głowy (oczyszczonych)
35-40 dag cebuli
mąka pszenna
olej rzepakowy
Zalewa
1200 ml wody
4/5 szklanki cukru
250 ml octu 10%
1 czubata łyżka soli
3 łyżeczki gorczycy
6 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren czarnego pieprzu
Śledzie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Panierujemy w mące, smażymy z obu stron na złoto.
W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem i solą. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki. Usmażone śledzie wraz z cebulą wkładamy pionowo do słoików, następnie wkładamy po 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Do tego łyżka gorczycy. Do słoików wlewamy zalewę, zakrywając w całości śledzie. Słoiki po ostudzeniu zakręcamy, wkładamy do lodówki. Po tygodniu są już dobre do zjedzenia (najlepsze mniej więcej po 3-4 tygodniach).
Smacznego!