Imieniny: Tomis?awa, Seweryna, Piotra

Wydarzenia: Dzień Pamięci o Poległych Na Misjach

Dania

Smażone śledzie w zalewie octowej

 fot. Beata Orlik

Śledzie to nie tylko te z solanki. Śledzie, takie świeże śledzie można również przyrządzić na wiele sposobów. Oto jeden z nich. Opieczone, a następnie zamarynowane w zalewie octowej. Powinny leżakować w słoiku co najmiej tydzień, ale im dłużej tym lepiej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg tuszek śledziowych bez głowy (oczyszczonych)

35-40 dag cebuli

mąka pszenna

olej rzepakowy

 

Zalewa

1200 ml wody

4/5 szklanki cukru

250 ml octu 10%

1 czubata łyżka soli

3 łyżeczki gorczycy

6 liści laurowych

12 ziaren ziela angielskiego

12 ziaren czarnego pieprzu

 

Śledzie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Panierujemy w mące, smażymy z obu stron na złoto.

W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem i solą. Studzimy.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki. Usmażone śledzie wraz z cebulą wkładamy pionowo do słoików, następnie wkładamy po 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Do tego łyżka gorczycy. Do słoików wlewamy zalewę, zakrywając w całości śledzie. Słoiki po ostudzeniu zakręcamy, wkładamy do lodówki. Po tygodniu są już dobre do zjedzenia (najlepsze mniej więcej po 3-4 tygodniach).

Smacznego!

 

Źródło:
;