Dania
Sum afrykański z solanki
Już jakiś czas temu robiłam kurczaka w podobny sposób, a więc do solanki, a potem smażyłam go. Wyszedł pyszny, kruchy i wilgotny. W podobny sposób przygotowałam pysznego suma afrykańskiego, który zachwycił mnie swoim smakiem. Ryba po kąpieli w solance i ostrej papryce smażona jest na głębokim tłuszczu, co może niektórym z Was średnio się spodobać, ale od czasu do czasu taką rybę w towarzystwie domowych frytek warto zjeść :-)
Składniki:
Solanka
3 łyżki grubej soli morskiej
3 łyżki ostrego sosu chili (ja wykorzystałam ostrą pastę węgierską)
8 szklanek wody
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, sos/pastę i mieszamy, aż sól się rozpuści. Studzimy. Do tak przygotowanej solanki wkładamy rybę, całość umieszczamy w lodówce na 3 godziny.
Panierka
ok. 500-700 g suma afrykańskiego
3/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
ok. 3 szklanki oleju rzepakowego
Sól, mąki i przyprawy mieszamy.
Rybę wyjmujemy z lodówki, z solanki, osuszamy, układamy na desce i pozwalamy jej nabrać temperatury pokojowej (jeśli będzie zimna, będzie mocno nasiąkała olejem).
W frytownicy (lub głębokim garnku) umieszczamy olej i nagrzewamy go.
Rybę pociętą na mniejsze kawałki obtaczamy w panierce i smażymy do momentu, aż będzie rumiana i chrupiąca (ok. 8-10 minut - w zależności od wielkości kawałków i ich grubości).
Rybę po wyjęciu przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekła z tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!