Dania
Susz z warzyw do zup
Mieszanka warzywna mojej Mamy idealna do zup. Szczególnie przydaje się zimą, kiedy ciężko o świeże, młode warzywa. Najczęściej taką mieszankę przygotowujemy pod koniec lata, na początku jesieni, gdy mamy całą masę pysznych, domowo-ogródkowych warzyw. W zależności od upodobań, jednych warzyw można dać więcej, innych mniej.
Wystarczy wrzucić niedużą garstkę takiego suszu do zupy, aby nadać jej zarówno smaku jak i aromatu będąc jednocześnie pewnym, że nie ma w tym ani grama konserwantów.
Składniki:
3 zielone części pora
ok. 1,5 kg marchewki (jeśli chcemy bardziej marchewkowe, można dać więcej)
2 średniej wielkości selery
4 korzenie pietruszki (mogą być z natką)
Zielone części pora tniemy na prążki, marchewkę, selera i korzeń pietruszki na słupki (nie powinny być zbyt grube, gdyż będą długo się suszyć, powinny też być w miarę jednakowe, aby czas suszenia był w miarę jednakowy). Natkę pietruszki siekamy. Całość mieszamy, wykładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni. Suszymy przy otwartych drzwiczkach ok. 3 godz. Następnego dnia, ponawiamy proces, do momentu, aż warzywa będą ładnie wysuszone. Wkładamy do słoika. Używamy do zup.