Dania
Tarta z grzybami
Sezon grzybowy w pełni, a więc przepis z grzybami w roli głównej. Tym bardziej musiało się pojawić w mojej kuchni coś grzybowego, gdyż mój Tato, który uwielbia grzybobranie, rozpoczął sezon zbierania grzybów. Od niego dostałam właśnie miły prezent w postaci grzybów, z których powstała tarta z przepisu Smitten Kitchen. Gorąco polecam na jesienne obiady (idealnie nada się również na obiad do pracy).
Składniki:
Ciasto
140 g mąki
30 g kaszy manny błyskawicznej (mnie osobiście kasza przeszkadzała w cieście, można zamienić na mąkę)
1/4 łyżeczki soli
85 g masła
1 jajko
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm, wykładamy na to papier do pieczenia i obciążamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut, wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie.
Farsz
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula lub 2 szalotki
1 ząbek czosnku
ok. 500 g grzybów oczyszczonych i pokrojonych w plastry
1 łyżeczka soli
pieprz
świeży tymianek lub suszony (ok. 1/4 łyżeczki)
Oliwę i masło podgrzewamy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojone grzyby i całość podsmażamy ok. 10 minut. Na sam koniec dodajemy sól i pieprz oraz tymianek.
Grzyby wykładamy na podpieczony spód (kilka grzybów można zostawić, aby poukładać już po wylaniu masy mleczno-jajeczno-serowej).
Masa mleczno-jajeczno-serowa
60 g sera mascarpone
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki parmezanu świeżo startego
1/2 szklanki sera żółtego startego
Wszystkie składniki miksujemy, możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu (ale tylko odrobinką, ja tak przesoliłam tartę:-)).
Masę wylewamy na grzyby, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. 30 minut.
Smacznego!