Dania
Tarte flambee
Wypiek z książki Hamelmana "Chleb". Genialny w swej prostocie. Niby jak pizza, jednak tarta. Minimum dodatków jest zaletą. Wyłącznie cebula i boczek, do tego sos. Nie trzeba więcej. Mam ogromną nadzieję, że i Wy spróbujecie tego wypieku. Ciasto jest podstawowym ciastem na pizzę, więc możecie go bez problemu wykorzystać przy innych wypiekach i z innymi dodatkami.
Źródło - J. Hamelman "Chleb"
Składniki:
Biga
102 g mąki pszennej
62 g wody
szczypta drożdży instant
Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Będzie sztywna i gęsta. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy na ok. 12-16 godz.
Ciasto
420 g mąki pszennej
289 g wody
9 g soli
4 g drożdży instant
2 łyżki oliwy
biga
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi i oliwy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera na wolnych obrotach ok. 3 minuty. Następnie w trakcie mieszania dodajemy bigę partiami i wyrabiamy ok. 3 minuty, dodajemy powoli oliwę. Kiedy połączy się z ciastem, mieszamy ok. 2-3 minuty, aż ciasto nabierze sprężystości. Ciasto będzie mieć średnią konsystencję. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok. 2 godz. Po godzinie ciasto składamy.
Dodatki
ok. 300 - 400 g wędzonego surowego boczku
1 i 1/2 creme fraiche (śmietana 36% i 22% w proporcji 2:1)
1 żółtko
3 łyżeczki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
2 duże cebule
Boczek kroimy w cienkie plastry. Cebulę i dosyć grube piórka. Składniki można lekko podsmażyć, aby nie były surowe po wyjęciu z piekarnika. Creme, żółtko, przyprawy i mąkę łączymy.
Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na dwa placki o grubszych bokach. Smarujemy płynnymi składnikami, układamy na to boczek i cebulę, wstawiamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (u mnie ok. 250 stopni). Jeśli mamy kamień do pieczenia, najlepiej piec na nim. Jeśli nie, nagrzejmy blachę do pieczenia. Piecemy tyle, aby ciasto się zarumieniło, a składniki lekko przypiekły.
Możemy podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!