Desery
Wianuszki cynamonowo-migdałowe
Kolejny skandynawski wypiek. Cudowne połączenie ciasta drożdżowego z płatkami migdałów i masą marcepanową. Ciasto robi się dzień wcześniej wieczorem i na całą noc wkłada do lodówki. Rano wystarczy tylko zrobić wianuszki i wsadzić do piekarnika. Świetny pomysł na leniwe niedzielne śniadanie. Można również dać taki wianuszek swojej pociesze do szkoły na drugie śniadanie. A i do pracy można również zapakować :-)
Źródło - "Scandilicious. Baking"
Składniki:
Ciasto
325 ml mleka 3,2%
50 g masła
500 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (można dać pół na pół cynamon i kardamon)
2 łyżeczki soli morskiej
7 g drożdży instant
1 jajko lekko roztrzepane
Nadzienie
75 g miękkiego masła
50 g mielonych migdałów
50 g marcepanu
50 g cukru pudru
3 łyżki śmietany 36% połączonej ze śmietaną 22% w stosunku 2:1
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki miksujemy lub rozcieramy łyżką na jednolitą i gładką pastę.
Dodatkowo
1 lekko roztrzepane jajko do posmarowania
płatki migdałów
Mleko i masło podgrzewamy, następnie studzimy, tak aby dodając do mąki było letnie (nie może być gorące). W misce łączymy mąkę, cukier, kardamon, cynamon, drożdże i sól. Jajko lekko roztrzepujemy, dodajemy do suchych składników, a także letnie mleko i masło. Całość zagniatamy, wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie i jednolite, niezbyt zwarte. Ciasto przez noc sporo urośnie.
Następnego dnia przed robieniem wyjmujemy godz. wcześniej, aby ciasto nabrało temperatury pokojowej. Następnie, na omączonej stolnicy, ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 50 cm na 30 cm. Na połowie po długości nakładamy nadzienie, zostawiając ok. 1cm marginesu, smarujemy je wodą. Część z nadzieniem przykrywamy bez nadzienia i łączymy. Ciasto tniemy na ok. 16 do 20 paseczków. Każdy paseczek skręcamy, końce lekko smarujemy wodą i sklejamy, aby powstały wianuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, smarujemy jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. Może wypłynąć z nich trochę nadzienia. Studzimy na kratce.
Smacznego!