Desery
Wieniec drożdżowy z cynamonem
Wypieki drożdżowe z cynamonem to jest coś, co bardzo lubię. W ogóle jestem fanką wypieków drożdżowych, i tym, którzy uważają, że ciasto drożdżowe jest trudne powiem tyle - wcale nie :-)
Jeśli uważacie, że ten wieniec jest za trudny, również powiem - wcale nie :-)
Gorąco polecam, bo jest pyyyyyszny!
Źródło "White plate"
Składniki:
Ciasto
2,5 łyżeczki drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 jajko
Mąkę łączymy z drożdżami, solą, cukrem. W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, aż masło się rozpuści i studzimy. Do mąki dodajemy jajko, wodę, mleko, masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odklejało się od miski. Formujemy kulę i lekko obsypujemy mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nadzienie
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki rozpuszczonego masła (ostudzonego)
cukier do posypania (pominęłam)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na prostokąt ok. 50 cm na 40 cm. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (zostawiamy trochę masła do posmarowania wierzchu wieńca). Wieniec zwijamy wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Następnie rozcinamy również wzdłuż zostawiając od góry ok. 7 cm. Powstałe dwie części splatamy w spiralę. Końce łączymy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy z wierzchu masłem i posypujemy cukrem.
Pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!