Boże Narodzenie
Wytrawne łamańce z makiem
Łamańce to słodkie kruche ciasteczka podawane z makiem i dużą ilością bakalii. Stanowią również jedno z wigilijnych dań, jedak w kategorii deseru wigilijnego. Tak jak napisałam wcześniej, łamańce są "daniem" słodkim, jednak aby nadać nowego wyglądu i smaku tradycyjnemu daniu, proponuję wersję wytrawną z makiem i solą morską. Są bardo delikatne, chrupiące i proste do przygotowania. Będą świetnie pasować jako dodatek do zupy. Źródło - "Kukbuk"
Składniki:
350 g mąki
szczypta soli
1 jajko
40 ml śmietany
60 ml wody
sól gruboziarnista
50 g maku
1 roztrzepane jajko do posmarowania
W misce łączymy mąkę, sól, jajko, śmietanę i wodę. Zagniatamy ciasto ok. 7 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na ok. godzinę.
Ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy bardzo cienko. Smarujemy jajkiem, posypujemy solą i makiem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku kilka minut, aż ciasto będzie rumiane.
Smacznego!