Dania
Zapiekanka wiejska
Są takie dni jak dzisiejszy, że mam ochotę na coś sycącego, ciepłego. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki z ziemniakami, mięsem mielonym. Na taką z tłuczonymi ziemniakami ochotę miałam już dawno, ale się tak jakiś nie składało, żeby ja zrobić. W końcu jest i gorąco polecam!
Źródło - "Rustykalna kuchnia"
Składniki:
ok. 1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny lub pół na pół
2-3 łyżki oliwy
2 cebule drobno posiekane
2 marchewki drobno pokrojone w kostkę
4 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy i 1,5 łyżeczki mąki
Ziemniaki
1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
200 ml mleka
30 g miękkiego masła
200 g startego żółtego sera
Mięso podsmażamy na oliwie, aż będzie rumiane. Następnie dodajemy groszek, marchewkę, cebulę, czosnek, bulion, koncentrat i przyprawy. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki mieszamy z masłem, mlekiem i serem, aż powstanie jednolita masa. Ziemniaki muszą być gorące.
Z mąki i oliwy robimy pastę i zageszczamy nią mięso.
Na dno garnka/naczynia do zapiekania wykładamy mięso, a na nie tłuczone ziemniaki. Wierzch możemy posypać dodatkowym serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aby wierzch się przyrumienił, jeśli ziemniaki i mięso są ciepłe, jeśli ostudzone, to ok. 40-45 minut.
Smacznego!