Dania
Zupa 44 ząbki czosnku
Zupa idealna na chłodne jesienne wieczory. Pomimo, że z czosnku i cebuli, jest delikatna z równie delikatnym posmakiem czosnku. Pieczony czosnek, który dodajamy do zupy staje się wręcz słodki, gdyż w trakcie pieczenia wydobywa właśnie swoją naturalną słodycz. Ci, którzy nie lubią czosnku powinni spróbować tej zupy, po to, by może jednak się do niego przekonać.
Źródło - Smitten Kitechen
Składniki:
26 ząbków czosnku w łupinkach
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 i 1/4 szklanki posiekanej na talarki cebuli
1 i 1/2 łyżki świeżego tymianku
18 ząbków czosnku obranych
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
parmezan do podania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę do pieczenia wylewamy oliwę i układamy wszystkie ząbki czosnku w łupinkach, solimy, dodajemy pieprz. Przykrywamy blachę folią do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut, aż będą brązowe i miękkie. Po tym czasie chłodzimy i palcami wyjmujemy miąższ. Przekładamy go do małej miseczki.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cebulę, posiekany tymianek, podsmażamy ok. 6 minut. Dodajemy pieczony czosnek, surowy obrany czosnek i podsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy bulion, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, a potem blendujemy całość. Przyprawiamy solą i pieprzem. W tym miejscu można dodać śmietankę, ja jednak nie dodawałam już śmietanki, ale jeśli kto ma ochotę, może ją dodać. Po dodaniu śmietanki, gotujemy.
Zupę podajemy ze świeżo startym parmezanem.
Smacznego!