Boże Narodzenie
Zupa grzybowa
Jedno z 12 dań wigilijnych. Na bazie wywaru warzywnego, aby zachować postność dania. Suszone grzyby nadają zupie cudownego aromatu. Zupę podaje się zazwyczaj z makaronem, np. łazankami. Można też spotkać w wersji zabielanej mąką i śmietaną. Praktycznie w tych częściach Polski, gdzie zupa ta jest podawana, robi się ją w podobny sposób (najczęściej można ją spotkać we wschodniej części Polski, jednak i w innych regionach jest jednym z wigilijnych dań). Podany przepis jest przepisem z mojego rodzinnego domu, jednak po lekturze cudownej książki Hanny Symanderskiej "Polska wigilia", wiem, że przepis ten jest w miarę uniwersalny. W niektórych regionach Polski zupa grzybowa "wymieniana" jest między innymi z barszczem czerwonym z uszkami, żurem białym, zupą rybną lub zupą owocową. Co najciekawsze, w moim domu oprócz zupy grzybowej jest barszcz z uszkami oraz zupa z suszonych owoców.
Składniki:
ok. 1 l wody
garść suszonych grzybów
susz do zup lub kawałki świeżych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki i selara)
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżka śmietany (w temp. pokojowej) 18%
sól, pieprz
makaron typu łazanki do podania
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy warzywa, wcześniej umyte suszone grzyby. Całość gotujemy, aż grzyby zmiękną i otrzymamy bulion grzybowy. Następnie, wyławiamy grzyby i warzywa. Jeśli bulion wyparował, dodajemy odrobinę wody.
Grzyby odsączamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy. Nastęnie, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i całość podsmażamy ok. 5-10 miniut. Tak przygotowane grzyby i cebulę dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilkę z ognia.
Całość zabielamy mąką rozmieszaną ze śmietaną (możemy dodać odrobinę bulionu, aby łatwiej było rozmieszać mąkę i śmietanę) i zagotowujemy. Podajemy z makaronem typu łazanki.
Smacznego!