Dania
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów
Kolejna propozycja na jesienne dni i obiady. Zupa krem z soczewicy i pomidorów. To jest moja pierwsza przygoda z soczewicą, ale na pewno nie ostatnia. Zupka ma grochowy posmak, a całość dopełniają pomidory. Możemy użyć domowego przecieru lub pomidorów z puszki. Zupy nie zagęszczałam śmietaną, jednak jeśli wolicie bardziej gęste, można już po zblendowaniu dodać śmiatankę i chwilkę gotować.
Polecam!
Składniki:
ok. 1 l bulionu warzywnego
1 marchewka
ćwiartka selera
mała cebula
ok. 150 g czerwonej soczewicy
ok. 330 ml domowego przecieru pomidorowego (można zastąpić pomidorami z puszki)
sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka
jogurt do podania
Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy marchewkę, seler, cebulę. Chwilkę gotujemy, dodajemy umytą soczewicę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy sok pomidorowy, przyprawy. Całość blendujemy. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą zupkę, dodajemy do zmiksowanej zupy śmietanę i całość chwilkę gotujemy. Podajmey z klesem jogurtu i oprószoną papryką.