Boże Narodzenie
Zupa migdałowa
Zupa migdałowa to dla mnie zupełna nowość. Tak naprawdę, do momentu przygotowania listy dań, które miałam przyjemność dla Was przygotować, nie wiedziałam o jej istnieniu. Zupa migdałowa to podobnie jak poprzednie dania, zupa kresowa. Pojawiała się najczęściej w bogatych domach. Zupa to połączenie migdałów, mleka, cynamonu i miodu. Bardzo ciekawe połączenie i bardzo smaczne :-)
Źródło "Moje smaki życia"
Składniki:
200 g ryżu paraboiled
1 łyżka rodzynek
2-3 łyżki płatków migdałów
200 g migdałów bez skórki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 litr mleka 0,5%
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ryż gotujemy. Rodzynki sparzamy. Odstawiamy. Na patelni prażymy płatki migdałów. Odstawiamy.
Migdały bez skórki siekamy, wkładamy do malaksera, dodajemy sok z cytryny i połowę mleka. Miksujemy na gładką masę.
Następnie, tę masę, przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe mleko, rodzynki, miód, cynamon. Całość podgrzewamy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem.
Zupę podajemy z ryżem i płatkami migdałów.
Smacznego!