Imieniny: Czeslawa, Agnieszki, Mariana

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy

Dania

 fot. Beata Orlik

Chyba jedna z moich ulubionych zup. Najlepsza z domowym przecierem ogórkowym lub ogórkami kiszonymi, z ogromną ich ilością (im bardziej kwaśna, tym lepsza:-). Dużo pisać nie będę, bo każdy z nas zna tę zupę, i na pewno dla wielu jest to również jedna z ulubionych. Dlatego też zachęcam do zrobienia :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 1-1,5 l bulionu

4-5 ogórki kiszone (w zależności od wielkości) lub przecier ogórkowy

3 ziemniaki

1 marchewka

ziele angielskie

liść laurowy

1 łyżka mąki

1 łyżka śmietany 18% (w temp. pokojowej)

sól, pieprz do smaku

 

Do gorącego bulionu w pierwszej kolejności dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, ziele oraz liść laurowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie, dodajemy ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach (najlepiej, jeśli będą to domowe ogórki kiszone lub przecier ogórkowy). Ilość ogórków zależy też od naszych upodobań. Ja lubię bardzo kwaśną ogórkową, więc ilość u mnie jest dosyć duża.

Pamiętajmy, że przecier lub ogórki dodajemy po ziemniakach, gdyż w przeciwym razie ziemniaki nie zmiękną. Całość chwilkę gotujemy. Wyłączamy. W kubczku mieszamy śmietanę, mąkę i odrobinę zupy. Wlewamy do zupy (niekoniecznie wszystko). Gotujemy.

Podajemy ze świeżym koperkiem.

Smacznego:-)

 

Źródło:
;