Na karnawał
-
Papież o wolności Jezusa: nigdy nie rezygnował z mówienia prawdy
Do uczenia się od Jezusa wolności dzieci Bożych zachęcał Papież w rozważaniu przed południową modlitwą Anioł Pański. Franciszek przypomniał, że łatwo można stać się...
-
Tawa Tawas
Małe, pyszne, puszyste, lekko pączkowe boliwijskie karnawałowe smakołyki. Robi się je naprawdę bardzo szybko, gdyż wszystkie prace łącznie ze smażeniem to... 20 minut! Zdążycie...
-
Pączki pieczone
Alternatywa dla smażonych pączków. Praktycznie nie do rozpoznania :-) Mięciutkie, wypełnione marmoladą i polane lukrem. Pyszne :-) do tego tak pięknie się prezentują, gdyż pieczone...
-
Semlor
Tym razem szwedzki sepcjał karnawałowy. Mięciutkie bułeczki wypełnione marcepanem i bitą śmietaną, całość oprószona cukrem pudrem. Pyyyyyyszne :-) Wbrew pozorom nie są bardzo...
-
Bozener Crostoi
Pyszne, szybkie jak to nazwałam po swojemu "poduszeczki". Coś pomiędzy faworkiem a pączkiem. Do chrupania na raz :-) Świetna alternatywa dla faworków, gdyż są mniej praco i...
-
Pączki kajmakowe
Pyszne, mięciutkie, słodkie i kaloryczne pączki z masą kajmakową. Zamiast kupować warto zrobić w domu. Dużą radość sprawia ich robienie, szczególnie gdy potem można się...
-
Rurki z kremem II
Ten weekend obfitował w karnawałowe pyszności. Przede wszystkim rurki z kremem. I jak już pewnie udało się Wam zauważyć, na portalu jest już jeden przepis na rurki z ciasta...
-
Rurki z ciasta francuskiego z waniliową pianką
Rurki z kremem to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa, który niestety pojawiał się dosyć rzadko. Uświadomiłyśmy sobie dziś z Mamą, że ostatni raz robiłyśmy je (tzn. Mama...
-
Kiełbaski w cieście francuskim
Idealna przekąska na karnawał. Genialnie wyglądają, smakują tak samo, a jednocześnie są proste do zrobienia. Połączenie mięsa mielonego z kiełbaskami (u mnie frankfuterki) i...
-
Faworki (chrust)
Oponki, pączki czy faworki? Co lubicie najbardziej?;-) U mnie zdecydowanie faworki! To już druga sobota z rzędu, kiedy razem z Mamą je robimy. Tym, którzy zazwyczaj kupują je w...
-
Świderki pomidorowo-parmezanowe
Karnawał trwa, więc przydałyby się jakieś słodkie i nie-słodkie przekąski na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo, miło by było, żeby były proste i szybkie :-) Oto jedna z nich,...
-
Cytrynowe aioli
Ailloli (wym. aioli) to bardzo popularny szczególnie we Francji sos na bazie majonezu. Można go przygotować w różnych wersjach, najbardziej popularna jest z dodatkiem czosnku, natomiast...
-
Paluszki rybne
Absolutnie mój faworyt. Pyszne, aromatyczne i chrupiące. Niezwykle proste w przygotowaniu, świetnie nadają się na obiad czy też jako przekąska na spotkania. Można podawać na ciepło...