Dania
-
Sandacz w chrzanowej panierce
Są ryby w panierce i RYBY W PANIERCE. Ta należy do tych drugich i jest pyszna. Sekret tkwi w dodatkach. Chrzan, koper, cebula, czosnek. Idealna na piątkowy obiad.
-
Sardynki pieczone w soli
Banalny przepis, ale za to wrażenia smakowe niezapomniane! Wystarczą tylko cztery składniki: sardynki, tymianek, cytryna i gruba sól morska. Nic więcej.
-
Pasta z wędzonego halibuta
Ryby wędzone wcale nie muszą być nudne. Co powiecie na taką oto bardzo szybką do zrobienia pastę z wędzonego halibuta? Pyszna, rewelacyjnie smakuje na ciemnym pieczywie lekko...
-
Tosty francuskie z truskawkami
Idealne na weekendowe śniadanie. Tym razem pojawiły się tosty francuskie z wanilią, cukrem pudrem i truskawkami. Bardzo proste i bardzo smaczne. Oczywiście, zamiast truskawek możecie...
-
Cytrynowo-maślana sola
Kolejna propozycja rybna pochodząca z książki Ricka Steina. W oryginale wykorzystuje się całą solę pozbawioną tylko skóry, którą dopiero po usmażeniu w całości pozbawia się...
-
Sałatka z kurczakiem i mandarynkami
Bardzo ciekawe połączenie. Kurczak i mandarynka. Kiedyś już próbowałam podobnego połączenia, tylko że z pomarańczami i kurczakiem podsmażanym i bardzo mi posmakowało. Dlatego...
-
Pasztet z kaszy jaglanej
Pierwszy w mojej kuchni nie-mięsny pasztet i muszę powiedzieć, że jeszcze kilka takich i się do nich całkowicie przekonam :-) Ogólnie bardzo smaczny, jednak dla mnie, mięsożercy,...
-
Okoń morski z pomidorkami koktajlowymi
Genialne połączenie pysznej, delikatnej ryby i pomidorków koktajlowych. Danie przygotowuje się bardzo szybko, a jednocześnie pięknie się prezentuje na stole. Źródło - Donna Hay...
-
Sum afrykański z solanki
Już jakiś czas temu robiłam kurczaka w podobny sposób, a więc do solanki, a potem smażyłam go. Wyszedł pyszny, kruchy i wilgotny. W podobny sposób przygotowałam pysznego suma...
-
Pieczone pierogi z porem, ziemniakami i miodem
Fantastyczna przekąska na spotkania ze znajomymi. Właśnie taką niedawno przygotowałam i wszystkim bardzo smakowały. Pierożki mają ciekawy smak, a to za sprawą połączenia cebuli,...
-
Sałatka ziemniaczana
Pomysł na taką sałatkę zaczerpnęłam z "Kwestii Smaku", która przyszła mi z pomocą na wykorzystanie ziemniaków w inny sposób, niż to zazwyczaj robię. Ziemniaki świetnie...
-
Dorsz w sosie romesco
Miła odmiana dla tradycyjnie podanej ryby. Za sprawą tego cudownego sosu, który odkrywałam w książce Gordona Ramseya z "Kuchnie świata" dorsz staje się wyjątkowy. Pomidory,...
-
Pasta z wędzonego na ciepło łososia
Co na "po świętach" :-) Miłe urozmaicenie kanapek, mało pracy, niewiele składników a efekt bardzo przyjemny dla podniebienia :-) Gorąco polecam!
-
Brandade z dorsza
Ostatnio w moje ręce wpadła książka Davida Lebovitza Moja kuchnia w Paryżu. Od razu się w niej zakochałam. Szkoda tylko, że aktualnie mam bardzo mało czasu na to, żeby z niej...
-
Gravlax
Propozycja dla wszystkich, którzy już nie mają pomysłów na dodatki do kanapek. Ten marynowany w soli oraz koperku łosoś w smaku będzie przypominał nam łososia wędzonego na zimno....