W kuchni
-
Papież o wolności Jezusa: nigdy nie rezygnował z mówienia prawdy
Do uczenia się od Jezusa wolności dzieci Bożych zachęcał Papież w rozważaniu przed południową modlitwą Anioł Pański. Franciszek przypomniał, że łatwo można stać się...
-
Nie marnuj żywności. Daj jej drugie życie!
Jak smacznie wykorzystać resztki jedzenia z wielkanocnego stołu? Jak przygotować środki czystości ze składników, które mamy w domu? Kreatywne, sprzyjające oszczędnościom...
-
Pączki z serka homogenizowanego
Przed nami tłusty czwartek. Polecamy alternatywę dla tradycyjnych pączków.
-
Kruche ciasto ze śliwkami
Idealnie kruche ciasto z dużą ilością śliwek i kruszonki. Raj dla podniebienia. Bardzo proste i szybkie ciasto.
-
Letnie ciasto z owocami
Lekkie, puszyste, letnie. Czy latem można sobie życzyć czegoś więcej? W dodatku z ulubionymi owocami. Wystarczy tylko chwilka, aby ciasto mogło znaleźć się w piekarniku.
-
Cukinia faszerowana
Miła odmiana dla tradycyjnie faszerowanej cukinii mięsem mielonym. Tym razem, dla odmiany pieczarki, pomidory, papryka, świeże zioła i... feta. Idealna na letni obiad.
-
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym
Może i wygląda bardzo niepozornie, ale smakuje niebiańsko. Genialne połączenie rabarbaru i truskawek, bardzo proste, ale niezwykle smaczne, wręcz rozpływające się w ustach. Kolejna...
-
Ciasto budyniowe
Przepyszne ciasto budyniowe. Nic więcej mu nie potrzeba. Samo się obroni. No, można je posypać ewentualnie cukrem pudrem lub podać z owocami. Trochę mi się kojarzy z dzieciństwem,...
-
Ciasto czekoladowe z cukinią
O cieście marchewkowym chyba już wszyscy słyszeli. A co powiecie na ciasto z cukinią? I to w dodatku czekoladowe. Pyszne, wilgotne, aromatyczne, z kokosowym wierzchem. No i proste do...
-
Sandacz w chrzanowej panierce
Są ryby w panierce i RYBY W PANIERCE. Ta należy do tych drugich i jest pyszna. Sekret tkwi w dodatkach. Chrzan, koper, cebula, czosnek. Idealna na piątkowy obiad.
-
Sardynki pieczone w soli
Banalny przepis, ale za to wrażenia smakowe niezapomniane! Wystarczą tylko cztery składniki: sardynki, tymianek, cytryna i gruba sól morska. Nic więcej.
-
Pasta z wędzonego halibuta
Ryby wędzone wcale nie muszą być nudne. Co powiecie na taką oto bardzo szybką do zrobienia pastę z wędzonego halibuta? Pyszna, rewelacyjnie smakuje na ciemnym pieczywie lekko...
-
Tosty francuskie z truskawkami
Idealne na weekendowe śniadanie. Tym razem pojawiły się tosty francuskie z wanilią, cukrem pudrem i truskawkami. Bardzo proste i bardzo smaczne. Oczywiście, zamiast truskawek możecie...
-
Cytrynowo-maślana sola
Kolejna propozycja rybna pochodząca z książki Ricka Steina. W oryginale wykorzystuje się całą solę pozbawioną tylko skóry, którą dopiero po usmażeniu w całości pozbawia się...
-
Sałatka z kurczakiem i mandarynkami
Bardzo ciekawe połączenie. Kurczak i mandarynka. Kiedyś już próbowałam podobnego połączenia, tylko że z pomarańczami i kurczakiem podsmażanym i bardzo mi posmakowało. Dlatego...